Aardappelomelet met chorizo en spinazie
Omelet. Samen met soep en gebakken rijst één van de meest veelzijdige recepten waar je allerhande restjes in kwijt kan.
Gaande van kleine overschotjes groeten zoals champignons, paprika en tomaat tot een restje spek, ham of ander vlees. Zowat alles kan je kwijt in een omelet. Bijgevolg nog eens hoog tijd voor een omelet variante.
Aardappelomelet met chorizo en spinazie
Vandaag leverde mijn ijskast de volgende inspiratie op: een stukje droge chorizo, 3 gekookte aardappelen en een handvol spinazie. Met als resultaat deze hartige, ietwat pikante aardappelomelet met chorizo en spinazie.
Heb je geen chorizo in huis? Je kan perfect spekjes of een beetje gekookte of gerookte ham gebruiken. In dat geval kan je best wel een klein beetje paprikapoeder toevoegen aan de bereiding om het dezelfde soort pit te geven als je met chorizo zou hebben. En bedenk me net dat je het misschien ook met een overschotje merguezworstjes zou kunnen klaarmaken. Voor een volgende keer…
Omelet met een restje vis
Naast restje groenten en beleg of ander koud vlees kan je trouwens ook perfect een omelet met een restje vis klaarmaken.
Denk bvb. aan:
Roerei met gerookte zalm
Een restje gerookte zalm in combinatie met wat blokjes tomaat en fijngehakte bieslook door een roerei is zalig.
Or Luak - oester omelet
Ingrediënten
- 6-8 oesters
- 4 ei(eren)
- 3 EL rijstbloem
- 125 ml water
- 2 TL vissaus of sojasaus
- 2 teentjes knoflook
- 1 TL rode chili peper of chilipasta
- peper en zout
- plantaardige olie
- koriander
Instructies
- Meng de bloem met een snuifje zout en 125 ml water tot een dun beslag.
- Laat in en grote wok 1 TL olie zeer warm worden.
- Voeg de chilipasta en oesters toe, kruid met peper en zout en meng alles door elkaar tot het warm is.
- Giet de geklopte eieren over het beslag wanneer het bijna volledig gestold is en meng alles onder elkaar.
- Serveer met verse koriander en chilisaus gemend met azijn.
En niet te vergeten… Een essentieel ingrediënt dat voor mij nooit mag ontbreken bij elk soort omelet met aardappel: ketchup!
Aardappelomelet met chorizo en spinazie
Ingrediënten
- 2 à 3 kleine aardappel(en) gekookt en in dunne schijfjes
- 5 cm chorizo in dunne plakjes
- 1 handvol spinazie
- 2 ei(eren)
- 1/4 TL chilivlokken
- 1 pijpajuin in ringejtes
- peper en zout
- 1 EL olijfolie
- 1 klein teentje knoflook fijngehakt
Instructies
- Warm de olijfolie in een pan en fruit de chorizo gedurende 1 à 2 min aan en zet opzij.
- Laat de olie die vrijgekomen is uit de chorizo in de pan en bak hierin de aardappelschijfjes en pijpajuin gedurende +/- 5 min aan tot deze mooi gekleurd en krokant is.
- Voeg vervolgens de spinazie, chilivlokken en knoflook toe en bak het geheel verder tot de spinazie geslonken is. Voeg op het einde de stukjes chorizo terug toe en zet het vuur lager.
- Kluts de eieren met peper en zout naar smaak en giet deze over de groeten en worst.
- Bak de omelet gedurende 2 à 3 min tot het ei gestold is en dien op met een beetje ketchup.
No Comments